Patella (diz kapağı) diz ekleminizi koruyan küçük bir kemiktir. Dizinizin önünde, femur (uyluk kemiği) ve tibia (shinbone) birleşiminde oturan troklear oluk adı verilen bir olukta bulunur. Patella altında ve femur yastığının ucunda bulunan eklem kıkırdağı ve bacaklar hareket ettiğinde kemiklerin birbiri üzerinde düzgünce kaymasına yardımcı olur. Bu eklem stabilize edilir ve yumuşak doku ağı tarafından desteklenir. Medial patellofemoral ligament (MPFL) patellanın iç tarafına bağlanır ve dizden kaymasını önlemeye yardımcı olur. Bu bağın hasar görmesi patellar çıkıklara yol açar.
Patellar çıkık, diz kapağı trokleadan dışarı çıktığında ortaya çıkar. Patellanın çıkığı birden fazla kez meydana geldiğinde, tekrarlayan patella çıkığı olarak adlandırılır. Diğer çıkık riski, iki çıkık atağından sonra neredeyse% 70 ila% 80’e yükselir.
Tekrarlayan patella çıkığının çeşitli nedenleri vardır. Bazıları şunları içerir:
- Bazı kalıtsal özellikler:
- Yivde çok yüksek oturan diz kapağı
- Sığ troklear oluk
- Sıkı yanal bağlar
- Valgus bacak hizalaması (vurulmuş diz bacaklar)
- Travma (bükme, burkulma vb.)
- İskelet olgunlaşmamışlığı
- Her çıkık yumuşak dokuların gerilmesine neden olur ve tekrarlama şansını artırır
Tekrarlayan patella çıkığının ortak belirtileri şunlardır:
- Dizde ve diz kapağında ağrı
- Şişme
- Diz instabilitesi
- Tekrar yerinden çıkabileceğini hissetmek
Tekrarlayan patella çıkığı, durumun ciddiyetine bağlı olarak cerrahi olmayan veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir.
Ameliyatsız tedavi
Diz kapağınızın sadece bir veya iki kez çıkması durumunda konservatif tedavi önerilebilir. Tedavinin derhal amacı ilaçla ağrıyı hafifletmek ve yaralı eklemin korunmasını, dinlenme, yaralı bölgeye buz uygulanmasını, sıkışmayı ve iltihaplanmayı kontrol etmek için bacağın yükselmesini içeren PRICE uygulaması olacaktır. Bir küme ayracı, döküm veya atel ile sınırlı bir hareketsizlik önerilebilir. Doktorunuz ayrıca diz dışındaki yapıları germeye çalışabilir ve kaslarınızı güçlendirmek için belirli egzersizler önerebilir. Ağrı ve şişmeyi hafifletmek için analjezikler ve steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar reçete edilebilir.
Cerrahi tedavi
Cerrahi olmayan tedavinin tekrarlayan patella çıkığı semptomlarını hafifletmede etkisiz olduğu tespit edildiğinde cerrahi önerilir. Dislokasyonu tedavi etmek için yapılan tüm yeniden hizalama prosedürleri önce artroskopiyi içerecektir. Artroskopi, problemin bulunduğu yere cerrahi aletler yerleştirmek için 2 veya 3 küçük insizyon kullanan minimal invaziv bir prosedürdür. Yaralanan yüzey, gevşek bir şekilde tutturulmuş parçaları çıkarmak için temizlenebilir. Bunu takiben, doktorunuz çıkığa neden olan faktörlere bağlı olarak cerrahi bir yaklaşıma karar verecektir.
- Yırtık medial patellofemoral ligamanı yeniden yapılandırmak için patella ve femurda küçük delikler açılır ve bir parça hamstring tendonu (uyluğun arkasındaki kası dize bağlayan doku) yırtık MPFL’yi değiştirmek için deliklere geçirilir. Tendonlar vidalar ve ankrajlar yardımıyla yerine oturtulur.
- Yüksek oturmuş bir patella durumunda, cerrahınız patellayı uyluk kemiğinin oluğuna sığacak şekilde cerrahi olarak yeniden hizalayacaktır. Bu, tibial tüberoziteyi (tibianın bir parçası) hareket ettirerek yapılır. Vidalar tüberoziteyi sıkıştırmak ve tamamen iyileşene kadar yerinde tutmak için kullanılır.
- Trokleoplasti, femurun alt ucundaki oluğun daha derinleştirildiği veya yeniden şekillendirildiği nadiren yapılan bir cerrahidir. Bu durumda, bir miktar kemik çıkarılır ve patella, zamanla eriyen sütür veya çivilerle yerinde tutulur.
- Cerrahınız ayrıca sıkı bağları uzatmaya veya diz kapağını çevreleyen aşırı gerilmiş bağları sıkmaya çalışabilir.
Ameliyat sonrası bakım
Postoperatif bir yönetim prosedürü olarak, ilk birkaç hafta koltuk değneği kullanmanız ve bir destek takmanız tavsiye edilir. Kemik iyileştikten sonra, fizyoterapi verilecek ve dizin normal çalışmasına yardımcı olmak ve şişmeyi azaltmak için basit egzersizler verilecektir. Birkaç ay içinde tam etkinliğe dönebileceksiniz.