Diz Ameliyatı
Diz Kapağı Patella Rahatsızlıklarında Cerrahi Uygulamalar

En yaygın diz cerrahisi, birçok farklı diz problemini onarmak için kullanılan cerrahi bir teknik olan artroskopiyi veya diz replasmanını içerir.

Artroskopik cerrahi

Artroskopi, çok çeşitli diz problemlerini teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılan bir cerrahidir. Atroskopi, uzun, ince aletlerin küçük kesilerle hastanın vücuduna sokulduğu cerrahidir.

Artroskopik diz cerrahisi için cerrah, diz eklemine artroskop adı verilen küçük bir kamera içeren bir prob yerleştirir. Kapsam, cerrahın çalışmasına rehberlik etmek için resimleri bir video monitörde görüntüler. Cerrahi aletler ikinci bir insizyonla eklem içine yerleştirilir.

Atroskopik diz cerrahisi aşağıdaki durumlar için uygulana bilir:

* Yırtık bir menisküsün çıkarılması veya onarılması
* Diz eklemini stabilize etmeye yardımcı olan bir ligament olan yırtılmış bir ön çapraz bağın (ACL) rekonstrüksiyonu
* İltihaplı sinovyal (bağ) dokunun çıkarılması
* Hasarlı eklem kıkırdağının kırpılması
* Gevşek kemik veya kıkırdak parçalarının çıkarılması
* Patella (dizkapağı) sorunlarının tedavisi
* Diz sepsisinin tedavisi (enfeksiyon)

Diz protezi

Diz protezi operasyonunda, cerrah diz ekleminin hasarlı kısımlarını çıkarır ve bunları metal, seramik veya plastik gibi malzemelerden yapılmış yeni parçalarla değiştirir.

Diz Protezi Ameliyat Sonrası :

Hastaların ameliyatın ertesi günü yürümelerine izin verilir.Hasta taburcu olduğu gün kendi ihtiyaçlarını karşılıyor olur.

Hastaya ameliyatın ertesi gününden itibaren diz bükme ve adele güçlendirme ekzersizlerine başlanır. Bu ekzersizler diz fonksiyonlarının tamamen kazanılmasına kadar devam eder.

Genellikle 6. haftada tüm diz fonksiyonları geri döner.

Diz protezi ameliyatından sonra yeni eklemde geçici bir ağrı hissedebilirsiniz. Bununla birlikte, fizik tedavi genellikle ameliyattan sonraki gün başlayabilir.

Daha Fazla Bilgi İçin