Patellofemoral Kıkırdak Hasarı

Kıkırdak, vücudun birçok yerinde bulunan bağ dokusudur. Sert ve esnek bir malzeme olmasına rağmen, zarar görmesi nispeten kolaydır.

Bu ince, lastik doku, eklemlerin kemikleri arasında bir yastık görevi görür. Kıkırdak hasarı olan kişilerde genellikle eklem ağrısı, sertlik ve iltihaplanma (şişme) görülür.

Kıkırdak hasarı genellikle steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlarla tedavi edilir.

Kıkırdak nedir?

Kıkırdak insan vücudunda çeşitli işlevlere sahiptir:

* Sürtünmeyi azaltır ve eklemler arasında bir yastık görevi görür ve koştuğumuzda, büküldüğümüzde ve gerildiğinde ağırlığımızı desteklemeye yardımcı olur.
* Kemikleri, örneğin göğüs kafesinin kemiklerini bir arada tutar.
* Bazı vücut parçaları neredeyse tamamen kıkırdaktan yapılır, örneğin kulaklarımızın dış kısımları.
* Çocuklarda, uzun kemiklerin uçları, sonunda kemiğe dönüşen kıkırdaktan yapılır.

Diğer doku türlerinden farklı olarak, kıkırdak kan dolaşımına sahip değildir. Bu nedenle, hasarlı kıkırdağın iyileşmesi, kan tarafından sağlanan diğer dokulara kıyasla çok daha uzun sürer.

Üç tür kıkırdak vardır:

Elastik kıkırdak (sarı kıkırdak) – en yaylı ve esnek kıkırdak türüdür. Elastik kıkırdak kulakların dışını ve burnun bir kısmını oluşturur.

Fibrokartilage – ağır ağırlıklara dayanabilen en sert kıkırdak tipi. Omurganın diskleri ve omurları arasında ve kalça ve pelvisin kemikleri arasında bulunur.

Hiyalin kıkırdak – yaylı, sert ve elastik. Kaburgalar arasında, nefes borusunun etrafında ve eklemler arasında (eklem kıkırdağı) bulunur.

Elastik kıkırdak, fibrokartilaj ve hiyalin kıkırdak hasar görebilir. Örneğin, kaymış bir disk bir tür fibrokartilaj hasarı iken, kulak üzerindeki sert bir etki elastik kıkırdak hasarına neden olabilir.

Bir eklemdeki kıkırdak hasar gördüğünde, şiddetli ağrı, iltihaplanma ve bir dereceye kadar sakatlığa neden olabilir – bu eklem kıkırdağı olarak bilinir.

Belirtiler
* Enflamasyon – bölge şişer, vücudun diğer bölgelerinden daha sıcak hale gelir ve hassas, ağrılı ve ağrılıdır.
* Sertlik.
* Menzil sınırlaması – hasar ilerledikçe, etkilenen uzuv bu kadar serbest ve kolay hareket etmeyecektir.

Eklem kıkırdağı hasarı en çok dizde görülür, ancak dirsek, bilek, ayak bileği, omuz ve kalça eklemi de etkilenebilir.

Ağır vakalarda, bir kıkırdak parçası kırılabilir ve eklem kilitlenebilir. Bu hemartroza yol açabilir (eklemde kanama); alan lekeli olabilir ve morarmış bir görünüme sahip olabilir.

Tedavi :

Konservatif tedavi (cerrahi olmayan) – bazı hastalar özel egzersizler, NSAID’ler (steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar) ve bazen steroid enjeksiyonlarını içerebilen konservatif tedaviye iyi yanıt verir.

Egzersizler fizik tedavi ve / veya hastanın evde yapabileceği bir programı içerebilir. Hasar kapsamlı değilse, hastanın ihtiyacı olan her şey bu olabilir.

Cerrahi olmayan tedaviye cevap vermeyen hastalar cerrahiye ihtiyaç duyacaktır. Hastanın yaşı ve aktivite seviyesini, lezyonun ne kadar büyük olduğunu ve yaralanmanın ne kadar önce gerçekleştiğini içeren bir dizi faktöre bağlı olarak birkaç cerrahi seçenek vardır.

Cerrahi seçenekler şunları içerir:

Debridman – hasarlı kıkırdağı yumuşatır ve vücudun diğer kısımlarını sürtünmesini ve tahriş olmasını önlemek için gevşek kenarları çıkarır. Prosedür, mekanik bir tıraş makinesi gibi küçük artroskopik aletler kullanılarak yapılır.
Kemik iliği stimülasyonu – cerrah hasarlı kıkırdak altında, kemiğin içinde yatan kan damarlarını açığa vuran küçük delikler (mikro kırıklar) açar. Bu, kıkırdak içinde yeni kıkırdak üretimini tetikleyen bir kan pıhtısı oluşmasına neden olur. Ne yazık ki, büyüyen yeni kıkırdak orijinal kıkırdak tipinden daha az esnektir. Bu, daha çabuk yıprandığı anlamına gelir ve hastanın daha sonra tekrar ameliyata ihtiyacı olabilir.
Mozaikplasti – sağlıklı, hasarsız kıkırdak bir bölgeden alınır ve hasarlı bölgeye taşınır. Osteoartritte olduğu gibi yaygın hasar olduğunda bu prosedür uygun değildir. Mozaikplasti sadece genellikle 10-20 milimetre ile sınırlı olan kıkırdak hasarının izole alanları için kullanılır; Bu teknik en sık, bir kazadan hasar alan 50 yaşın altındaki hastalarda kullanılır.
Otolog kondrosit implantasyonu – küçük bir kıkırdak parçası çıkarılır ve bir laboratuvara alınır. Burada daha fazla kıkırdak hücresi üretmek için yetiştirilir. Yaklaşık 1 ila 3 ay sonra, yeni kıkırdak hücreleri, sağlıklı dokuya dönüştükleri diz içine implante edilir.